חתם חוזה שיש בו ריבית

שאלה:

שלום להרב,

ששאלו: אודות אדם יהודי שהלך לרופא יהודי כאן בחו"ל ובתנאי של הרופא בחוזה המשרד כתוב שאם לא ישלם בתאריך שישימו עליו קנב כספי דהיינו ריבית וגם אם לא יבטל התור לפני כמה שעות עד אותו יום הפגישה שיגבו ממנו כל חצי שעה 40 דולר עד שיודיע להם על הביטול עד עולם (אם לא יודיע להם), כדי למנוע מאנשים רמאים שגרמו כבר להם הפסד ממוני.

לא ידוע כמה דעתי הרופא, כיון שהאדם הזה השואל הלך אצל מישהו אחר שבמשרד שגוי, מפני דוחק שהיה לו משהו ולא ידע מה היה ומפני דאגה הסכים לקבל תור הכי מהר, ב"ה לא היה כלום רק נקודה בשר שגדל בבשרו והסיר הדוקטור ההוא הנכרי וזהו בריא לגמרי, ואף שתמה מאוד על החוזה הזאת שמחייבים לחתום או לא מקבלים טיפול רק עשה מפני פחד שרצה טיפול מיד.

לא אחיר כלום ובא לפגישה נורמלי והכל ב"ה בסדר כמו שכתבנו אלא שואל החוזה כזה שחייבוהו לחתום בחתימה יש בעיה של ריבית, מה יעשה לקתן זה?

וכיון שיהיה קשה להסביר לרופא ומשרד שיש בעיה של ריבית מי יודע אם יבין ויסכים אם זה, מה יש לעשות?

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

כתוב שלצורך פיקוח נפש מותר ללוות בריבית. למרות שלמלווה אסור להלוות בשביל פיקוח נפש. אבל ללווה מותר.

במקרה הנ"ל הוא פחות בעייתי כיון שבדעתו לשלם מיד ולא לאחר, כך שלא יהיה כאן איסור ריבית. ולכן חתימת השטר לא בטוח שיהיה כאן ריבית.

בדיעבד שכבר חתם על איסור ריבית, אין מה לעשות. אמנם מומלץ לנסות לדבר עם הרופא שיעשה היתר עסקה וינצל מאיסור ריבית.

בהצלחה.