חיובי אישות (מזונות) שלא במסגרת נישואין מסודרים

שאלה:

שלום רב…רציתי לשאול אם גבר נשוי שם טבעת לאישה אחרת אומר לה מקודשת ליד עד 1 ובקשר איתה 8 שנים…אם יש לו התחייבויות כספיות כלפיה….תודה

תשובה:

שלום רב,

כדי שיהיה לאדם להתחייבות כלשהי היא צריכה להיות אשתו, אחרת אינה מחוייב לה. רק לאשתו אדם מחוייב במזונות וכד'. בתיאור הנ"ל אני מניח שיתכן שיש כאן כוונה רצינית לקידושין (לא ברור כמובן. בשביל זה צריכים לדעת פרטים נוספים). אבל העובדה שזה נעשה לפני עד אחד ולא לפני שני עדים, א"כ אין תוקף לאותם קידושין ובודאי לא להתחייב בחיובי האישה אם הם גם נישואים בנישואין. אמנם כתב הרמ"א באבה"ע סי' מב שחוששים לקידושין הנעשים לפני עד אחד, אבל זה רק לחומרא, ולא כדי לחייב אותו במשהו. בנוסף, צריכים לדעת שחיובי האישה אינם מתחילים עם הקידושין אלא רק בנישואין. נכון שהיום עושים את הכל תחת החופה. אבל בסיטואציה הזו, לא ברור עד כמה אפשר לחייב בחיובי האישות אפילו אם זה היה נעשה לפני שני עדים.