האם די בששה שלא התפללו כדי שייחשב לתפילה במנין

שאלה:

היום בבוקר התפללתי במניין מצומצם כ- 11 איש בדיוק. שהגענו ל-18, החזן הסתכל ימין ושמאל וראה שיש 6 אנשים שאוחזים איתו אז הוא נעמד לתפילת העמידה ויחד איתו כל ה- 6 האם יצאו אותם 6 יד"ח.

תשובה:

שלום רב,

מאחר שיש דעות בזה אם זה נחשב כתפילה במנין או לא, ודאי שאין זה ראוי לעשותו לכתחילה.

ראה מה שכתב המשנה ברורה סי’ צ’ ס”ק כ”ח שצריך שיהיו עשרה ביחד בשעת התחלת השמונה עשרה ואז נחשב לתפילה בציבור, אמנם בסי’ ס”ט סק”ח כתב שרוב מנין הם כמו ציבור גמור וכן כתב בשו”ע הרב סי’ ס”ט סק”ה, ונחלקו האחרונים להלכה אם אכן צריך להקפיד שיתחילו עשרה יחד שמונה עשרה בלחש, ובשו”ת מחזה אברהם ח”ב סי’ ט’ כתב על פי החתם סופר או”ח סי’ ק”מ שאין צריך עשרה ומספיק שיש ששה ובפסקי תשובות סימן צ’ הערה 159 הביא מקורות רבים כשיטה זו, אמנם עי’ בשו”ת יד אליהו סי’ ז’ ובתשובות והנהגות ח”א סי’ ק”ד בשם הגרי”ז מבריסק, ארחות רבינו חלק א’ סי’ ק”ס ואגרות משה או”ח חלק א’ סי’ כח – ל שלענין תפילה בציבור לא מועיל רוב. ולכן לכתחילה יש להחמיר שיהיו עשרה ביחד בשעת התחלת התפילה, וכשהמנין מצומצם ניתן להסתפק בששה.