הוזלה לקונה שמשלם בתשלום אחד

שאלה:

דיני ריבית.
האם מותר לבקש מחיר 100*12 בתשלומים
ו-1000 במזומן?
כלומר הנחה למי שמשלם בתשלום אחד?
אני אומרת מראש את האפשרויות
ואני מאפשרת לשלם בכרטיס אשראי בשתי האפשרויות
ובהעברה בנקאית באפשרות מזומן.

תשובה:

שלום וברכה,

מוכר שמציע שתי אפשרויות תשלומים, או 100 עכשיו, או 1200 בעשרה תשלומים, יש איסור ריבית דרבנן אם משלם בתשלומים, אלא חייב לשלם במחיר הנמוך – תשלום אחד של 1,000. גם אם המוכר קובע שהמחיר 1,200 ב10 תשלומים, ואם ישלם במזומן יקבל הנחה – פוסקים שאסור.

יש שתי עצות שלא להיכשל באיסור: א. שהחנות תעשה היתר עסקה, וכך אין איסור ריבית כשמשלם בתשלומים. [וההיתר עסקה לא יועיל לבחור או בחורה שאין להם דירה ועסקים].

ב. שהמוכר יפרסם שהמחיר 1,200. ואחרי שהקונה החליט לקנות את החפץ והגביה את החפץ, יכול המוכר לומר לו שאם תשלום אחד יקבל הנחה והמחיר יעמוד על 1,000, אבל להציע לפני שקנה את הבגד – אסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שוע יו"ד ריש סימן קעג