משגיח כשרות שטעה בשיקול דעתו – האם עליו לחפש את האנשים שהכשיל?

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לדעת אם תוכל להסביר לי מה היא האחריות של משגיח כשרות ולפרט לי אם משגיח שטעה נאמר בעשור המעשרות או בשיקול דעת והכשיר טריפה וכדומה האם הוא צריך לחפש את האנשים שאכלו את האוכל דרך רשימת המוזמנים ולומר להם שהאוכל שאכלו לא היה כשר כדי שיעשו תשובה?

תשובה:

שלום רב,

אם הטעות והמכשול הוא באיסור דרבנן אפשר שניתן לסמוך על דברי הנתיבות המשפט בסי' רלד שאיסור דרבנן אין צריך כפרה. וראה גם בשו"ת מנחת אלעזר ח"א סי' נג שבאיסור דרבנן בשוגג אין צריך להודיעו. אולם אם המדובר הוא באיסור דאורייתא, ודאי שיש להודיע באופן שיגיע לכל האנשים. הרי הם צריכים כפרה, וגם יתכן מאד שעליהם להכשיר את הכלים, ובזה ודאי שהוא צריך להודיע כדי שלא להמשיך להכשילם.