בירך על דמאי / מחמר בשבת

שאלה:

1. האם מי שבירך על דמאי בדיעבד זו ברכה לבטלה?
2. האם בשבת מותר לעשות לכלב קולות בכדי שיבוא אחריי? האם זה מחמר? שביתת בהמתו? מה הדין אם יש לכלב קולר עם שמו ואין עירוב בעיר?

תשובה:

שלום רב

  1. מסתבר שאם הוא אינו עני שמותר באכילת דמאי זה נחשב מנאץ כמו כל טבל. אבל אם מדובר בחומרא בעלמא, כלומר יש הכשר ומעיקר הדין אינו טבל, אלא שאתה לא סומך על ההכשר הזה ורוצה להפריש, ודאי זו אינה ברכה לבטלה.
  2. איסור מחמר הוא כאשר על ידי הקול שהאדם עושה היא עושה פעולת הוצאה מרשות לרשות וכדומה, אבל סתם לקרוא לבהמה שתבוא אין בזה מחמר. ראה שבת קנד א.