כשרות מצות מכונה

שאלה:

שלום לרבנים החשובים,

לגבי מצות מכונה, מה תשובות המתירים לגבי הבעיות הללו:

1) אם פס הבצק אינו מתפרס ונחתך למצות אלא לאחר האפיה, הרי שהמצות שבתוך התנור מחוברות עם פסח הבצק שבחוץ. ואי אמרינן חם מקצתו חם כולו, הרי שפס הבצק עלול להחמיץ
2)אם יצא קול שהותרה המכונה לאפיית מצות, שוב לא ישימו לב לתנאים ולדרישות ההלכה לשמירה מחימוץ ועשייה לשמה.

3)שהמכונה דומה ל"דפוס" שאסור חכמים – לא הבנתי מה זה הדפוס הזה, ומה תשובתן על זה? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

  1. אינני מכיר מכונה כזו, כבר שנים אני אופה את מצותי במאפיות שונות, תמיד החיתוך נעשה לפני התנור. מי שטוען כך לא ראה מאפיית מצות מימיו…
  2. אין לנו יכולת בזמנינו לגזור גזירות! כל אדם שמוח לו בקודקודו מבין שמצות מכונה קונים במאפייה שמפוקחת על ידי גוף כשרות מוסמך שיודע את המלאכה.
  3. כנ"ל. בגמרא בפסחים לז א הובא שלא עושים ציורים במצה שמא תחמיץ, ואמרו בגמרא שאף שאפשר לתת אותה בתוך דפוס מסגרת כזו שתמנע ממנה לתפוח, גזרו שמא יהיו אנשים שיעשו ציורים בלי דפוס. היו שהתנגדו למצות מכונה ואמרו שגם כאן יש לגזור כמו בציורים, אבל אנחנו מקובל בידינו שגזירות עשו בימי חז"ל אנחנו לא יכולים לבדות גזירות חדשות מליבנו.