מצות מכונה בליל הסדר – לשמה

שאלה:

שלום לרבנים,

מהי דעתו של מצות מכונה לעניין אכילתם בליל הסדר בתור מצות מצוה? האם לכתחילה? או בשעת הדחק? והאם ישנה עדיפות למצות יד על מצות מכונה?

תודה מראש :)

תשובה:

שלום רב

קטונתי מלהביע דעה אישית בענין זה שדנו בו כל גדולי האחרונים… יש מהדרים בליל הסדר לאכול מצות עבודת יד, כיון שיש צורך במצות אלו שיאפו לשם מצת מצוה, ויש דיון רחב בפוסקים אם במכונה זה נחשב “לשמה”, שהרי זה לא נעשה על ידי מעשה האדם, למעשה הורו גדולו הדורות האחרונים שניתן לצאת ידי חובה גם במצת מכונה, כיון שפעולת המכונה מתייחסת לאדם המפעיל אותה, וכךך גם נהגו רבים מגדולי ירושלים, אלא שכאמור רבים מהדרים לברך על מצת יד וזה המנהג הרווח בישראל [גם אלו שברכו על מכונה הוא משום שבזמנם המצות יד לא היו מהודרות כל כך, אבל היום שניתן לעשות את כל ההידורים, למה לא לחשוש לסוברים שיש בזה בעיה של לשמה].

כמוהן בשאר ימי החג אין בעיה, החסידים נהגו ביד כיון שבזמן רבים מגדולי החסידות היה חשש לדעתם של חימוץ במצות מכונה, היום המכונות מאוד מהודרות ואם קונים בכשרות מהודרת זה מצויין.

בהצלחה

ראה כאן מאמר מקיף בענין מצות מכונה.