שמיעת לשון הרע על גוי

שאלה:

האם יש איסור "לשמוע" לשון הרע על גוי, כדמצינו שאין לומר לשון הרע על גוי (אף שאינו "בעמך") מפני שיש לחוש שיתרגל לדבר לשון הרע ויבא לדבר גם על ישראל. האם זה גם לענין שמיעת לשון הרע על גוי?

תשובה:

שלום רב,

בעקרון אין איסור לשון הרע על גוי כפי שהביא החפץ חיים כמה מקומות שמי שיצא מכלל "עמיתך" (לדוגמא, גוי) אין עליו איסור לשון הרע (הלכות לשון הרע כלל ח’ סעיף ה’, בסוף כלל ט’ הלכות רכילות). אולם לא ראיתי התייחסות לטענתך מדוע לא נחשוש שיתרגל. כפי שהרמב"ם כתב על שקר שאסור לשקר כדי שלא ירגיל עצמו ויבוא לידי איסור שבועת שקר.

אולם ראיתי שמביאים מהמדרש רבה דברים ו': "תשב באחיך תדבר בבן אמך תתן דופי" אמר ר' יוחנן אם הרגלת לשונך לדבר באחיך שאינו בן אומתך סוף בבן אומתך תתן דופי. כלומר, טענתך כבר מוזכרת בדברי ר' יוחנן.