שהשמחה במעונו / האם מוזגים שתי כוסות בשבע ברכות שלא בבית חתנים?

שאלה:

בסד
שלום הרב!
1) האם כשעושים שבע ברכות לא בבית החתן בזימון בעשרה אומרים שהשמחה במעונו?
2) אם זה לא נעשה בבית החתן מברכים שתי ברכות. גפן ואשר ברא. מה מברכים קודם? וכן כמה כוסות צריך למזוג לפני הזימון במצב זה?

תשובה:

שלום רב,

  1. אכן אומרים שהשמחה במעונו ואין צורך שיהיו דווקא עשרה ראה שו"ע אבה"ע סי' סב סעי' יג.
  2. כתבתי לך בתשובה הקודמת שכאשר מברכים רק אשר ברא והגפן. כתב החיד”א שיש לברך קודם ברכת הגפן ואח”כ אשר ברא. וראה בשו”ת יביע אומר (ח,ח סי’ כג אות יח) שהביאו. ומאידך הביא מי שחולק ואומר שיש לברך גם במקרה כזה קודם אשר ברא ואח”כ הגפן, ותמה על דבריו והניח למסקנה כאמור, לברך קודם הגפן ואח”כ אשר ברא. ומ"מ נוהגים למזוג רק כוס אחת.