מה בין צדקה למעשר כספים?

שאלה:

שלום וברכה. שאלה שלי לגבי המעשר.1. האם מעשר כספים וצדקה זה אותו דבר או שזה שני דברים שונים ואחרי המעשר צריך גם לתת צדקה? אם כן באיזה שיעור?
2. האם יש סדר עדיפויות בנתינת כספי מעשר וצדקה כגון עניים, חולים, לומדי תורה, עניי ארץ ישראל וכדו'?
3. האם לקנות ציוד לבית חולים שרוב המשתמשים בו גויים אבל ישנם גם יהודים לפעמים אפשר מכספי המעשר?
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

  1. אכן מדובר בשתי מצוות שונות. מעשר כספים הוא נושא שתלוי בהכנסותיו של האדם ומיועד בעיקר לתלמידי חכמים עניים, צדקה אין לה שיעור למעלה אלא למטה, שלא יפחות אפילו עני שבישראל משלישית השקל בשנה, וכן כאשר עני מהוגן עומד לפניו חייב לתת לו [אם יש לו לתת] אף שכבר הפריש מעשר כספים.
  2. יש כמה דיני קדימה בעניני צדקה ומעשר, עניי עירך, תלמידי חכמים, הקרוב קרוב קודם, ראה כאן על קדימה במעשר, וכאן על קדימה בצדקה.
  3. יש צדקות יותר חשובות, גם בגלל ענין הגויים וגם בגלל שבית חולים מתוקצב וכו', הרבה יותר מאותם תלמידי חכמים אלמנות ויתומים שזקוקים לכך… מלבד זאת על פי גדרי הקדימה הכסף מיועד לעניים בעיקרו.