מתי אדם נחשב כעני הגון?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
1.רציתי לשאול מה ההגדרה של עני הגון שזה בסדר לתת לו צדקה כי לעיתים יוצא בתחנות מרכזיות בארץ שאדם מבקש "רק 5 שקל כי חסר לו להסעה" ולעיתים אני לא יודע אם זה באמת אדם שצריך או משהוא שהוא נוכל.
2.ועוד שאלה במקרה שהלכתי לבית כנסת ולעיתים באים אנשים שמבקשים צדקה ולא לקחתי איתי זה נחשב שאני מעלים עיני מן הצדקה במקרה כזה?
ועוד שאלה במקרה שהביאו צדקה לאדם שאינו הגון יש על זה עונש כי שמעתי שיעור באנטרנט של רב מסויים שאפילו אדם לא הגון שהביאו לו צדקה צריך לחזור על זה בתשובה ובדרך כלל לא בודקים או לפחות אני לא בודק ונותן
בעיקרון שמעתי אברך שאמר שהכי עדיף לתת לכל מי שמבקש 10 אגורות או שקל שזה לא יחשב מעלים עיניו מן הצדקה כשלא ידוע מי האדם

תשובה:

שלום וברכה

אכן יש אנשים רבים שיש יסוד גדול להניח שהם סתם נוכלים, ולכן אין חיוב לתת להם צדקה וזה לא בכלל מעלים עיניו מן הצדקה, אבל יפה לתת סכום מועט, ואת עיקר הכסף של הצדקה לתת לאנשים מוסמכים שעוסקים בכך באמונה.

ראה כאן שעסקנו בענין בהרחבה רבה.

בהצלחה