תענית תשובה לנשים

שאלה:

שאלה בענין ימי השובבים לאשה
שלום לכבוד הרבנים יש לי מספר שאלות בנוגע לימי השובבים בפרט ולתעניות שאינן חובה בכלל
אז ככה קראתי שבדור שלנו פחות עושים תעניות ובפרט שאין תועלת אם זה מביא לכעס או חיסרון בלימוד וכו' או אצל אשה שאין לה כוח לילדים וכו' ושאפשר להחליף בתענית דיבור או ללמוד עוד דף כנגד פד תעניות. אז שאלותי הן: 1 אשה שאין לה ילדים עדין וגם הרי לא מחויבת בלימוד תורה כך שאין כאן ענין שיהיה לה כוח לילדים או ביטול לימוד, האם אז כן יותר צריכה להתענות ולצום ממאכל ומשקה?
2 האם נחשב צום רק מאוכל אבל כן לשתות מים וכוס קפה שחור בבוקר בלי חלב ובלי סוכר, כדי שלא יהיו עצבנים ושיהיה כוח לעבודה, או שאז זה לא שווה וסתם עינוי שלא נחשב?
3 לגבי תענית דיבור: א} זה כולל גם כתיבה? ב} כולל דיבור פנימי היינו מחשבה וכו'?
ג} ואם אדם לא כל כך מתענה מהשתיקה להפך מתענה מהדיבור, אז זה בכלל יחשב לא כתענית התענית דיבור? ד} ומה לגבי אילם?
4 לגבי לימוד עוד דף כנגד פד תעניות, א} אני מבינה שמדובר בדף גמרא שזה לא דווקא לנשים, אז נשים יכולות שלימוד אחר בתורה יחשב להן כנגד תענית?
ב} לגברים מה כוונה לימוד עוד דף? דף יומי? גריסה? או רק לימוד בעיון נחשב?
ג} הכי חשוב והכי מתמיה אותי איך בכלל יכול לימוד תורה להחשב כנגד תענית והלא דברי תורה משמחים עד כדי כך שאסור לאבל או בט' באב לעסוק בהם?
מצטערת על האורך אבל זה מאד חשוב לי ואני כן צריכה לתקן והרבה אבל מצד אחד תעניות במאכל ומשקה קשות (בעיקר במשקה, בלי אוכל אפשר} ואני רוצה להמיר את זה בדיבור או לימוד מצד שני לא מרגישה שדיבור או לימוד זה תענית ולא יודעת מה לעשות? תודה רבה ושבוע מבורך

תשובה:

שלום וברכה

  1. לנשים עוד יותר הקלו שלא להתענות מה שאינו חובה, מחמת שהן חלושות יותר מהגברים. כמו כן תענית ימי השובבים נתקנה בעיקר על ענין הוצאת זרע לבטלה וזה לא קשור לנשים.
  2. אין צום לאכילה ולא לשתייה.
  3. רק דיבור בפה. כל אדם מתענה מחוסר היכולת לדבר, גם אם בדרך כלל הוא לא מרבה בכך. אילם אכן לא שייך בזה.
  4. צניעות תחשב לנשים כמו תענית. הנושא של לימוד אינו מחמת צער שיש בלימוד חלילה, אלא יש כל מיני דרכים להתקרב לבורא העולם ולגלות אותו, אפשר על ידי תשובה שחלק ממנה הוא התענית, ואפשר על ידי ריבוי בלימוד תורתו. כמו כן המאמץ בלימוד שווה לתענית גם אם יש בו שמחה.
  5. אין צורך בשבילך בשום תענית לא דיבור ולא משהו אחר, עצם ההתחזקות מתוך שמחה ועזיבת החטאים וריבוי בעבודת ה' הוא התשובה.

בהצלחה ויום נעים