כשאין עדים מה יש לעשות נגד רמאים?

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: מי שבמצב שנולד מחלוקת בעסקים, ואם היה עמו ב' יהודים אחרים היה הצדק עמו, ובלדם יהיה רק דבר אחד נגד השני, אם יתקשר לב' רבנים לא יחשב לעדים כיון שהם אינם רואים המעשה בשעת שקורה, מ"מ מה תועלת יהיה בזה?

שהרי יכול הצד השני לומר להם כיון שאתם לא כאן איני זקוק לכם, בעל דיני ואני נלך לבית דין, שכיון שיודע שרק יהיה דברי זה נגד זה יכול להטיב לו כך, מה יש לעשות נגד רמאים?

תשובה:

אני מבין משאלתך שאתה חושש שהבעל דין שעומד מולך יכחיש או יבדה מעשים שלא היו.

אמת שמהתורה צריך עדים כשרים [להבדיל גם בבית משפט צריך עדות, אבל לא דורשים עדות מדוקדקת כמו בב"ד]. וא"כ מה ניתן לעשות כשאין לך עדים?

התשובה: עליך להביא את כל המסמכים או הראיות שיש בידך נגד הבע"ד, ואז לא תצטרך עדים כיון שיודה לתביעה, ויחויב לשלם גם כשאין עדים, אלא בגלל ההודאה שלו. במקרה והוא יכחיש או יספר סיפורים שלא היו, ואתה תוכיח לב"ד שהוא משקר, דמו בראשו – ב"ד יראה שהצד השני הוחזק שקרן בב"ד, וב"ד יראה איך לעמיד את האמת.

בהצלחה.