האם מותר לתת 30 אגורות לויברך דוד מכסף של משהוא אחר?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
1.האם יהיה מותר לי לקחת כסף מההורים כי לפעמים אין לי לפרוט לויברך דוד ,או בקביעות לעשות זאת כי הבנתי שכתוב שגדול המעשה יותר מן העושה
2.או שזה חובה על האדם עצמו לתת את זה?
3.והאם מותר לתת שלוש שקלים במקום 30 אגורות במקרה שבן אדם נתקע בלי לפרוט לאגורות?
4.ואם כן במקרה שבן אדם באופן קבוע לוקח 3 שקל כל יום מקרוב משפחה בשביל לתת בויברך דוד האם יש לעשר מזה 30 אגורות שזה נחשב כהכנסה?
5.והאם צריך לתת מעשר מ30 אגורות שנותנים לאדם לתת בויברך דוד?
6.האם יש בזה מצווה שאומרים שגדול המעשה יותר מן העושה,ולקחת באופן קבוע ממשהוא 30 אגורות כדי לתת אותם בויברך דוד במקרה שהוא בעצמו שמח בזה ורוצה לקיים את המצווה?

תשובה:

שלום רב

אם ההורים נותנים לך בשמחה קח מהם, אבל תזהר לא להכביד מידי. ודאי אפשר לתת צדקה כמה שיותר, מה הרע בכך? אין צורך לתת מעשר כיון שאתה לוקח את זה לכתחילה בשביל לתת לצדקה. אין מצוה יותר לקחת מההורים מאשר ממך… ברור שצדקה שאתה נותן מכספך מעולה יותר. מה שאמרו גדול המעשה יותר מהעושה, הכוונה שכאשר אדם הוא גבאי צדקה יוכל לפעול לטובת העניים הרבה יותר מהיכולות המצומצמות שלו. אבל כאשר מדובר על אותם שלושה שקלים, ברור שלתת משלך עדיף.