שטר של עשרים עם כיתוב של מדינת ישראל במחיר יקר

שאלה:

שלום וברכה
יש לי שטרות של 20 שנה
עם הכיתוב 60 שנה למדינת ישראל
אספן רוצה לקנות כל שטר
של 20 שח
ב50שקלים
האם זה נקרא ריבית?

תשובה:

שלום רב,

מותר למכור את השטרות בחמישים, היות ולא נחשב הלוואה אלא מכירה.

בהצלחה וכל טוב.

נימוקים:

ריבית פירושו שמלווה לו וממתין לו זמן מה, ובפרעון לוקח יותר עבור המתנת המעות – שהמעות היו בידו לזמן מסוים. אבל אם נותן לחברו עשרים ש"ח ותמורתם מקבל מיד חמישים, ואין המתנת מעות אינו נחשב הלוואה ואין איסור ריבית. ולכן במקרה שלך שאותו מעמד האספן נותן לך 50 ש"ח אינו ריבית.

טעם נוסף יש להתיר, שאם השטרות עם כיתוב נמכרים בחמישים, נחשב שנותן דבר ששווה חמישים, ולכן מותר לקבל תמורתו חמישים.