השבת אבידה של גוי – האם נאסר משום גזל

שאלה:

אפי' אם אבידת עכו"ם מותרת, אבל אמאי לא תאסר אבידת עכו"ם משום גזל, דהרי אמר רבא (ב"מ דף כ"ו ע"ב) סלע שנפלה נטלה לפני יאוש ע"מ לגוזלה, עובר משום לא תגזול, ולפי"ז ליתסר אבידת עכו"ם, דהא גזילתו אסורה.
תודה רבה
שמחה בונם לונדינסקי
בעמח"ס סוכת חיים

תשובה:

שלום רב,

ראה ביאור הגר"א חו"מ סימן שע ס"ק ז שביאר לגבי משחק בקוביא שאסור משום גזל, ובגוי מותר, וכן בריבית שאסור משום גזל והתורה התירה. שכל גזל שנותן הגוי מדעתו אין זה גזל הגוי שאסרה תורה. והמקור לזה מריבית שהתירה התורה בגוי. ולפ"ז י"ל שגם גזל שאינו גוזל מרשותו, אינו נחשב גזל, ולכן מותר ליטול לעצמו אבדה של גוי לפני יאוש.