לקיחת ריטלין בשבת

שאלה:

מהו למי שיש לו ADD לקחת תרופה כמו ריטלין בשבת? מדובר במי שהיה חי עשרים וחמש שנים בלי ידיעה שהיה לו החולי הזה, והיה "חי" ולא הכיר שמה שהיה "קשה" לו היה בשביל איזה חולי, והוא הסתדר ואף הצליח. עכשיו נתברר לו שיש לו החולי ADD a שקשה לו להתרכז וכו', וכשהוא לוקח ריטלין הכל הולך טוב, הוא לומד טוב, הוא יותר רגוע, והוא מרגיש יותר טוב אף בבין אדם לחבירו (שהמח שלו אינו במאה מקומות וכו'). השאלה אם אפשר להגדיר אותו כחולה שמותר לו לקחת תרופות, שהנה אף שהתרופה מאד עוזר לו, אבל סוף סוף היה חי "בסדר" בלי זה לעשרים וחמש שנים ולא "נפל למשכב", ואולי זה גילוי שזה "לא נורא" אם הוא לא לוקח את זה. זה רק יפריע את הלימודים שלו, שיהיה יותר קשה לו להתרכז, אבל ממה שאני מבין אין היתר לקחת תרופות בשבת כדי ללמוד יותר טוב. אמנם, אולי אחרי שהוא לוקח תרופה זו יום יום, ואם הוא לא יקח את זה בשבת זה יגרום לו ביטול עונג שבת, והוא ירגיש "אחרת" מאיך שהוא מרגיש כל השבוע, אולי זה שפיר נחשב כסוכ "חולה" להתיר לו לקחת ריטלין. הנני מבקש הדרכה (וגם ביאור הפסק) לשאלה זו. תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה יש להמנע מלקחת. התופעות האלו אינן נעימות, אבל קשה להגדיר זאת כחולי.

בשורות טובות ושבת שלום.

מקורות:

ראה עוד כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אבל עכשיו שהוא רגיל לקחת ריטלין (בפרט אם הוא לוקח הרבה mg) הוא ירגיש את "החסרון" יותר, וזה "יפריע" כל היום שלו… בתפילה, בלימוד, בסעודת שבת, אף כשהוא מדבר עם חביריו… בכל זמן הוא ירגיש "חסר", קושי ריכוז, הוא ירגיש עם כעין שיש לו "כאב ראש" וכבידות תמידי. אולי אפשר בכה"ג להצטרף השיטות שלצורך מצוה שמותר לקחת תרופות (הרי זה ודאי יעזור את כל רמת הלימוד שלו, וגם ילמד ליותר זמן)? אם זה באמת "יפריע" כל היום שלו, האם יש מקום להקל? אם אוסרים לו, כל יום שבת, בקביעות יהיה יום של "כבידות" בקביעות. הוא יהיה "מקצת חולה" בקביעות כל החיים שלו בשבת- ורק בשבת- כל היום! בשבת זה יהיה היום הכי גרוע בשביל לימודיו (וגם שאר עסקיו)- בכל שבת!!! קשה לי להאמין שזה רצון התורה (למי שלוקח התרופה יום יום), אמנם אני שואל: אם זה באמת המציאות עד כמה שזה מפריע לו, האם זה מותר?