המאחר להתפלל האם יוכל להתחיל שמונה עשרה באמצע חזרת הש"ץ?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
במקרה שאיחרתי למניין במנחה או שחרית
אם הם התחילו את חזרת הש"צ האם להתחיל להתפלל שמונה עשרה נחשבת כלהתפלל במניין?
ואם כן ממת עד מתי יהיה מותר להצטרך במניין?

תשובה:

שלום וברכה

בנושא של תפילה במנין יש כמה וכמה דרגות, ראה בסי' קט, אולם לפי המתבאר שם, אם מחמת שאינו מתחיל עם כולם יפסיד קדושה או אמן של הא-ל הקדוש ושומע תפילה או יהא שמיה רבה, ימתין ולא יתחיל עד לאחר קדיש תתקבל. ולפלא שרבים אינם מקפידים על כך [ויש שכתבו ללמד זכות באופן שבא בזמן לבית הכנסת אלא שהאריך יותר מכולם בברכות יוצר וכדומה]. לכן אם מתחיל ממש עם הש"ץ ואומר איתו מילה במילה זה בסדר, כי כך יוכל לומר קדושה, ובזה שמסיים איתו הא-ל הקדוש ושומע תפילה נחשב כאילו ענה אמן, וגם כורע עם כולם במודים. אבל אם זה לא מתאפשר – ימתין.

ראה משנה ברורה שם בהרחבה.