תרם לבית הכנסת תחת שמו ושם רעייתו, לאחר הגירושין רוצה להסיר את שם רעייתו

שאלה:

שלום וברכה ותודה רבה על התשובות היפות והמחכימות. ברצוני לשאול הלכה למעשה באלמנה שנישאה ובעלה השני תרם ‏לבית כנסת חדש חלון שנמכר ב-18,000 דולר ‏הוא ביקש שייכתבו שזה נתרם על ידו ועל ידי אשתו כעבור שנתיים הם התגרשו הוא מבקש שיסירו את השם של אשתו גרושתו מהשלט המראה ‏את שמות התורמים כי הוא שילם על הכל האם יש לו רשות לעשות כן אודה לכם על תשובה‏ מהירה ומנומקת כל טוב והצלחה רבה

תשובה:

שלום רב,

מסברא נראה שהצדק עימו. שהרי בהלכות צדקה (יו"ד סי' רנט סעי' ג') מבואר שאדם שתרם משהו לבית הכנסת ושמו עליו אסור לשנותו. כלומר, כל עוד "שמו עליו" יש לו זכות שלא יסירו את שמו אפילו אם ישמו שם חלון חדש שמישהו אחר תרם. וכתב שם הרמ"א: "וכל זמן ששם בעלים חקוק על הכלים שנתן, לא נשתקע שם בעליה". אז אם יש לו זכות על השם שיופיע שם בגין תרומתו. מן הסתם הוא יכול להחליט אם לכתוב את שמו כך או כך. בתחילה הוא רצה ביחד עם אשתו, וכעת הוא רוצה את שמו לבד. כך נראה לי מסברא.

אולם יש לשים לב, שאם יש בכך פגיעה באישה בכך שכולם ראו את שמה מתנוסס על קיר ביהכ"נ ועכשיו שמה הוסר, יתכן שאין לו זכות לפגוע ברעייתו לשעבר.

נקודה נוספת ראוי להעיר, יתכן שהכסף הגיע מחשבון המשותף לשניהם, וממילא לא ברור שיהיה נאמן לטעון שהכסף שלו.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ומובא באשרי האיש פרק כו אות י״ג נדב פרוכת לבית הכנסת וכתב עליה שזה נדבתו ונדבת אשתו ואח״כ גירש את אשתו ונשא אשה אחרת ועכשיו רוצה שימחקו מעל הפרוכת את שם אשתו הדין בזה שאפילו אם הבעל טוען שהוא נתן את כל הכסף אבל מכיון שזיכה לאשתו הכבוד ששמה יכתב על הפרוכת אינו יכול לקחת מאיתנו את הכבוד הזה בלי רשותה ואם אינו רוצה ששמו ושמה יהיו ביחד. ימחוק את שמו ולא את שמה