קביעת מקום לתפילה

שאלה:

האם חובה לקבוע מקום לתפילה?

תשובה:

שלום רב,

בגמרא במסכת ברכות ו,ב אמר רב הונא הקובע מקום לתפילתו אלקי אברהם בעזרו. וכך כתב הרמב"ם בהלכות תפילה פרק ה' הלכה א': "שמונה דברים צריך המתפלל להזהר בהן ולעשותן, ואם היה דחוק או נאנס או שעבר ולא עשה אותן אין מעכבין, ואלו הן: עמידה, ונוכח המקדש, ותקון הגוף, ותקון המלבושים, ותקון המקום, והשויית הקול, והכריעה, והשתחויה".

ובהלכה ו' ביאר: "תקון המקום כיצד יעמוד במקום נמוך ויחזיר פניו לכותל, וצריך לפתוח חלונות או פתחים כנגד ירושלים כדי להתפלל כנגדן שנאמר וכוין פתיחן ליה בעיליתיה וגו', וקובע מקום לתפלתו תמיד". וכך פסק גם בשו"ע סי' צ'. אולם יש לשים לב שגם הרמב"ם כתב שצריך להזהר לעשותן ואם היה דחוק או נאנס או שעבר ולא עשה אין מעכבין.