טעה בשלוש ברכות ראשונות של שמונה עשרה

שאלה:

בתפילת 18 אם הגעתי לברכת מחיה המתים ובחתימת הברכה בטעות אמרתי ברוך אתה השם הא-ל הקדוש האם צריך לחזור לתחילת התפילה? אם צריך לחזור לתחילת התפילה צריך גם לכוון שוב? תודה רבה

תשובה:

שלום רב

בענין זה נחלקו הדעות, יש אומרים שכל שלושת הברכות הראשונות הן כמו ברכה אחת, ולכן לא מספיק לחזור לתחילת הברכה [כאן צריך תחילת ברכה כי כבר סיים] אלא חוזר לראש התפילה, כך כתב באמרי יושר ח"ב סי' ט אות יא, ויש אומרים שחוזר לראש הברכה – אתה גיבור, כך כתב בשו"ת מהרש"ם ח"ד סי' קמח ועוד. למעשה הכריעו פוסקי זמנינו לחזור רק לאתה גיבור ראה תפילה כהלכתה פרק יג הערה קג בשם הגרי"ש אלישיב, ואישי ישראל פרק לב הערה צב בשם הגרש"ז אויערבך.