מגע קר בין בשר לחלב 24 שעות

שאלה:

שלום,
שמעתי שאם מאכל חלבי נמצא בכלי פרוה 24 שעות, הכלי הופך לחלבי.
האם זה מדוייק? לפעמים קורה שבטעות כלי פרוה, למשל סכין, מונח 24 שעות בכיור שבתוכו מים מהולים בדברי חלב. זה הפך לחלבי?
ומה קורה אם הנחתי בלי כוונה סיר פרווה על כתם של גבינה? האם זה חשוב להיזהר בכך? כלומר מעט גבינה נוגעת בתחתית הסיר.
אם הסיר נשאר פרוה, שאלתי הנוספת, מה קורה אם במצב זה הנחתי אותו על פלטה\גז ובישלתי? האם הכלי הפך לחלבי? זה מאוד קשה להיזהר בזה, כי כשאני מכניסה סיר פרוה למקרר, ייתכן שמדף המקרר לא נקי וכנ"ל כשאני מניחה על שולחן. תודה

תשובה:

שלום רב

אכן אם הכלי היה בנוזלים 24 שעות יש כלל שכבוש כמבושל וטעמו נבלע במגש, אבל רק כאשר אכן מדובר בנוזלים. ראה ט”ז תחילת סי’ קה. על אופן ההכשרה במקרה כזה ראה כאן.

כמובן שאם תחתית הסיר עם גבינה ומחממים על האש הכלי עשוי להעשות חלבי, זה תלוי בכמות המזון שבתוכו ואם יש ביטול בשישים, אבל אין סיבה סתם לחשוש לכך, בשאלתך אני מזהה לחץ מיותר, אין סיבה שחלב יהיה שפוך במקרר וגם הכיור אני מניח לא סתום אצלכם בבית כך שמן הסתם הכלי לא שרוי במי חלב 24 שעות…

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לכבוד הרב.
    לפעמים יש כתמי גבינה במקרר, אבל אני עכשיו מבינה שאין עם זה בעיה, כי זה לא נוזלי.
    רציתי בבקשה להבין למה זה משנה מה כמות האוכל הפרווה בסיר? הרי כתם הגבינה נמצא מתחת לסיר. אז אם הסיר ריק זה בעיה?

  2. לא מדוייק, זה שזה לא נוזלי אומר רק שאין בעיה של מגע קר, אבל אם מניחים על זה סיר ואחר כך על האש, זה כמובן אסור וכאמור.