שהחיינו על אתרוג / טעה ואמר המלך הקדוש באמצע השנה

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום רב. ברצוני לשאול שתי שאלות א. מי שקטף אתרוג בימים אלו ורצה לברך עליו שהחיינו האם רשאי לעשות כן או שמא נפטר בברכת שהחיינו בחג הסוכות ב. שליח ציבור שאמר בחודש חשון "המלך הקדוש" מתוך פיזור הדעת ונזכר בזה או שהזכירו לו הציבור כן לפני סיום התפילה, האם חוזר לברכת אתה קדוש, ראש התפילה מה עליו לעשות?

תשובה:

שלום רב

א. אתרוג למיטב ידיעתי אינו פרי עונתי, שהרי הוא "דר באילנו משנה לשנה", וכן משום שהוא נאכל רק מבושל או מסוכר, ואי אפשר לאוכלו חי, ראה סידור יעבץ ברכות הנהנין אות כה ועוד אחרונים, לכן אין לברך עליו שהחיינו. ברכת שהחיינו בחג הסוכות לדעת רוב הפוסקים אינה רלוונטית כלל לנושא, שכן היא ברכה על המצוה ולא על האכילה, אף שבשו"ת מהר"י אשכנזי סי' ט הזכיר סברא זו.

ב. טעה ואמר המלך הקדוש במשך השנה אינו חוזר, ראה שערי תושבה תחילת סי' קיח.