גוי שנשכר ליהודי לזמן – האם רשאי לעבוד בשבת?

שלום, בסימן רמד סעיף ה, לרמבם … , האם כאשר היהודי משכיר בקבלנות לגוי עבודה על זמן קצוב , כאשר הוא אינו מקפיד ולא דוחק בו ומשאיר לגוי זמן , וכו… האם מה שנאמר שלא יהיה בבית הישראל היינו כל הזמן? או שבמהלך השבוע לימי העבודה אין בעיה ורק שבשבת הגוי ימשיך לעבוד אם ירצה בביתו? ב. האם שאומרים שנה או שנתיים לאו דוקא וגם חודש או כמה ימים גם תקף לדין?

תשובה:

שלום רב

הרעיון של הסעיף שם הוא שלא מדובר בקבלנות, שהרי בקבלנות זה הרבה יותר קל, וכמו שציינת שאם אינו חייב לעבוד בשבת והוא בוחר מעצמו לעשות זאת, אין כל איסור.

החידוש שם, הוא שגם כאשר מדובר בשכיר לזמן, המקבל שכרו לזמן, שכירות לשנה או לשנתיים, ובעצם הוא מקבל שכר גם על שבת, אין כל איסור בדבר, כיון שהוא יכול לעשות את מלאכתו גם בימי החול, והיהודי אינו דורש ממנו לעבוד בשבת.

כמובן זה לא צריך להיות דוקא שנה, כל שכירות לתקופה, אם זה שבוע או חודש, כיון שהשכר הוא גלובלי ואין דרישה שיעבוד בשבת – מותר.

בימי החול מותר לו להיות בביתו של היהודי.