האם ניתן לקיים מצוות צדקה בכספי מעשרות

האם אפשר לתת צדקה ממעשרות או שצריך כסף נוסף? אשמח למקורות על ההבדל בין צדקה למעשר.

תשובה:

שלום רב,

כספי מעשרות הם כספי צדקה. האם שאלתך אם אדם נותן רק כספי מעשרות האם בכך הוא מקיים גם מצוות צדקה. או שלמצוות צדקה צריך לתת מעבר לזה? התשובה היא: ככל הנראה, כן. הוא מקיים מצוות צדקה.

אלא שבענין זה נחלקו הדעות, בשו”ת באר שבע סי’ מא האריך להוכיח שאלו הן שתי מצוות נפרדות, מעשר נותנים כפי שנותנים מפירות הקרקע ומלבד זאת יש מצות צדקה. אולם בשו”ת שבות יעקב ח”ב סי’ פה נקט שהכל מצוה אחת, אלא שכשיש עניים לפניו יתן מעשר או חומש, וכשאין עניים כלל יפריש שליש שקל כסף בשנה כשיעור צדקה הפחות ביותר.

בפוסקים נחלקו אם חיוב מעשר הוא מהתורה או שאינו אלא מנהג בעלמא שקיבלו עליהם, ראה כאן בהרחבה, ונראה ברור שלאלו הסוברים שהוא מנהג יש בנתינה זו מצוה גמורה של צדקה.