האם מותר לאחות לתבוע מאחיה שאינם דתיים את חלקה בירושה עפ"י החוק?

בס"ד
אשה יר"ש שבאה לשאול, האם עליה להימנע מלתבוע חלק בירושה כאשר הזכרים הם חילונים, ולדעתם מגיע לבת כמותם, או שצריכה לגלות להם זכותם?
(והאם במומר ממש הדין ישתנה)

תשובה:

שלום רב,

האישה צריכה רק לדאוג לכך שהירושה תתחלק בהסכמה. האישה אינה חייבת לגלות להם את הדין. אמנם כשהנותן טעה בדין, כלומר, באופן שהנותן חשב שעל פי דין הוא חייב לתת, למרות שעפ"י ההלכה אינו חייב לתת, נחלקו הפוסקים אם יש תוקף לנתינה הזו או לא, ורק לדעת הריב"ש (הובא בקצה"ח סי' עה ס"ק ד) יש לנתינה זו תוקף. אלא שבמקרה זה שאינם דתיים ומתחשבים בחוק הנתינה שלהם היא מחילה גמורה, ואינה בטעות שהרי רצונם שתתקיים הירושה באופן הזה.