מה ההבדל בין הסכם יששכר זבולון לבין תרומה בלי הסכם כזה

שלום
יש בית מדרש שהוא בשכירות והם מנסים להשיג 15
והם בינתיים הצליחו 7 תורמים עד להגעת 15
תורמים כדי לקנות בית מדרש במקום לשלם שכירות
השאלה שכל תורם שתרם הלימוד תורה של האברכים זה השכר גם שלו הכוונה ישככר וזבולון?
וגם הזכות לנצח לנצחים

תשובה:

שלום רב,

ברור שכל תורם שתרם לבית המדרש ולא משנה אם הוא תרם לרכישת בית המדרש או לשכירות של בית מדרש זו מצווה ואם כתוצאה מזה היו אברכים שיכלו ללמוד תורה זו מצווה גדולה ומוכפלת. אבל אין לה קשר לענין של יששכר וזבולון. הסכם יששכר וזבולון הוא הסכם מהלכות "תלמוד תורה" ולא מהלכות "צדקה". כלומר, עושים שנים הסכם האחד יפרנס את השני ואילו השני ילמד וזכות תורתו יזקף גם לזכותו של המפרנס. ואין זה בגדרי מצוות צדקה כלל (כלומר, באופן תאורטי יתכן שהלומד יהיה עשיר, ובכל זאת ההסכם ישאר במתכונתו.  ראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ד סי' לז.