קדיש אחר אדם שנפטר ערירי ללא בנים

שלום רב.
יש לי דוד שנפטר ערירי בלי ילדים.
לכן האחים והאבא צריכים להגיד קדיש עליו.
במידה ואחח האחים אינו אומר קדיש האם בנו של האח יכול להגיד קדיש במקומו. במידה וכן אז כל אדם יכול לקום ולהגיד קדיש לא משנה באמת מי זה.
השאלה אם יש מי שיגיד קדיש האם עדיין אפשר שמישהו אחר יגיד קדיש בנוסף?

תשובה:

שלום רב

אין כלל כזה שכל האחים צריכים לומר עליו קדיש. כיון שנפטר ללא בנים צריך לדאוג שיהיה מי שיאמר אחריו קדיש במשך כל השנה. זה יכול להיות מהמשפחה או כל אדם אחר. כמובן, אם כל האחים מתנדבים לכך מה טוב, אבל אין חובה שכולם יעשו זאת.

באופן כללי אדם שיש לו הורים לא אומר קדיש יתום, אמנם אם הם מרשים לו מותר מעיקר הדין לומר, כמובא ברמ"א בסי' קלב, אולם יש שכתבו שאין בזה סימן טוב להורים, וכשאין בכך צורך של ממש יש להמנע, ראה דברי סופרים אבלות פרק נה.