איזו רפואה אסורה בשבת?

שלום רב,
ישנה שיטת טיפול גופנפש ע"י ניענוע עדין של הגוף בקצב פעימות לב העובר. הטכניקה מכונית "הפעמה" (מלש' פעימה) וזה משפיע על רוגע ושחרור הגוף והנפש וגם יכול להקל על כאבים (כמו כאבי גב). ברצוני לשאול האם מותר 'להפעים' בשבת בנ"א חולה ושאינו חולה?

תשובה:

שלום רב

לגבי רפואה בשבת הכלל הוא כך: כל פעולה שיש לה באופן עקרוני גם טיפול על ידי תרופה כל שהיא, אסורה בשבת, אבל פיזיותרפיה למשל שזו פעולה שאין לה תחליף תרופתי, מותרת בשבת [ראה שו"ע סי' שכח סעי' מג], בפרט שיש תועלת ברצף שבה. אינני מכיר את דרכי הטיפול בבעיה שהזכרת, אבל בהתאם להנחייה הנ”ל תוכלי לקבל החלטה [עיסוי גב – מסג' אסור בשבת, כיון שיש תרופות לכאבי גב וכו'].

כמו כן, אף שאסרו התעמלות בשבת מחמת הטורח שבכך, פעולה שהיא עצמה משרה רוגע ונעימות אין בה איסור, וכפי שהתירו לנערים לרוץ בשבת כיון שהם נהנים מעצם הריצה.