ריבית בהיתר עיסקא עם אחוזי ריווח גבוהים

הרב מנחם שימל

מחבר הספר סדר הברית ב' חלקים

שאלה:

שלום וברכה.
ידיד שלי השקיע סכום גדול אצל יזם נדלן עם הבטחה (חוזה) לתשואה של 100% ריבית בהיתר עיסקא ע"פ החיי אדם.
האם יש צד שבדין תורה או בוררות זה לא תקף?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

באופן שמוזכר בחוזה שנעשה ע"פ היתר עיסקא הרי זה תקף בדין תורה ובוררות.

אלא שיש לדעת שהיתר עיסקא זה מועיל באופן שיש אפשרות שיהיה בעסק זה תשואה כזו אף שהוא אפשרות רחוקה אבל אם אין לעשות היתר עיסקא באופן שאין אפשרות כלל לתשואה כזו כמבואר באגרות משה יו"ד ח"ג סי' מא ובמנחת שלמה סי' כד אות א ועי' ספר סדר הרבית פרק כ"ז סעי' י.