מתן שיעור בשבת בעזרת מצגת אוטומטית

שלום רב
בבתי כנסת רבים מותקן מחשב מסך גדול, בו מוצגות הודעות מתחלפות.
שאלתנו היא, האם ניתן להסתייע במסך זה להתקנת מצגת שתופעל מאליה באופן אוטומט בשבת, ללא מעורבות יד אדם, ושתשמש אמצעי עזר לשיעור.
לדוגמה, יקבע שיעור בשעה 13:00 ובעיתוי זה המצגת תתחיל לעבוד מאליה בעזרת הטיימר של תוכנת המסך.
השאלה נובעת מכך, שיש תורניים נושאים מורכבים שהצגתם בשיעור מחייבת המחשתם הויזואלית. פעמים שהעלויות הכרוכות בהדפסת החומר והפצתו בקרב המשתתפים כה גדולה, עד שהדבר לא ישים. במצב זה עומדת על הפרק השאלה, אם לתת את השיעור בעזרת המסך, או לוותר על מתן השיעור.
בברכת שבת שלום

תשובה:

שלום רב

פעולה זו איסורה בשבת משום "אוושא מלתא" ו"זילותא דשבת". למעשה כל פעולה הניכרת לעין שבדרך כלל לא נעשית מאליה על ידי שעון שבת כמו כיבוי והדלקת אור ומזגן, אסורה מטעם זה.

שבת שלום!

מקורות:

ראה שו"ע סי' רנב סעי א'. וראה שולחן שלמה שם ס"ק ג שהגרש"ז אויערבך צידד להחמיר שלא להשאיר מערכת השקייה ממחושבת המופעלת אוטומטית ביום השבת מטעם זה, אף שיש שהקלו, ראה ציץ אליעזר ח"ד סי' לא, ומכל מקום מצגת על מסך מחשב זה ודאי בכלל האיסור.