שותפות בחברה שמוכרה יין שאינו כשר

האים אני יכול להיות שותף עם גוי בחברה שמוכרה יין שאינו כשר ?

תשובה:

שלום רב

יש איסור לסחור במאכלות אסורות, כך שלכאורה אין כל היתר להיות שותף שם. אולם נראה ש"יין שאינו כשר" בדרך כלל הכוונה ל"סתם יינם" שאסור רק מדרבנן. ומאחר שאיסור האכילה הוא רק מדרבנן, אין איסור לסחור בהם. לא שזה תלוי בשאלה אם סתם יינם אסור בהנאה או לא, וכיון שלדעת השו"ע זה אסור וגם לדעת הרמ"א אין להקל לכתחילה אלא במקום הפסד, אין להקל בדבר.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קיז סעיף א: "כל דבר שאסור מן התורה וכו". וראה שם בביאור הגר"א שהביא את המקור בירושלמי שם גם כתבו בפירוש את החילוק שאיסור דרבנן מותר לסחור בו.

שו"ע קכ"ג א'
סתם יינם של עממים עובדי כוכבים אסור בהנאה וה"ה למגעם ביין שלנו:
הגה: משום גזירת יין שנתנסך לאלילים ובזמן הזה שאינו שכיח שהאומות מנסכים לעבודת כוכבים י"א דמגע עובדי כוכבים ביין שלנו אינו אסור בהנאה רק בשתייה וכן סתם יין שלהם אינו אסור ליהנות ממנו ולכן מותר לגבות בחובו מן עובד כוכבים סתם יינם מפני דהוי כמציל מידם (טור בשם רשב"ם והרא"ש ומרדכי) וה"ה בשאר הפסד כגון אם עבר וקנה או מכר אבל לכתחלה אסור לקנותו ולמכרו כדי להשתכר בו (הגהות מיי' פ"ח דמאכלות אסורות והגה' אשיר"י ומהר"ם פדואה סי' מ"ו) ויש מקילין גם בזה וטוב להחמיר ועיין לקמן סימן קל"ב (שם בשם סמ"ג ואגור בשם הגאונים)
הלכה פשוטה , לפי מרן בוודאי אסור, ולרמ"א מותר רק בהפסד אך לא לכתחילה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במחילה, טעות בידכם, בסי' קי"ז זה איסורי אכילה, אך סתם יינם זה איסור הנאה
    שו"ע קכ"ג א'
    סתם יינם של עממים עובדי כוכבים אסור בהנאה וה"ה למגעם ביין שלנו:
    הגה: משום גזירת יין שנתנסך לאלילים ובזמן הזה שאינו שכיח שהאומות מנסכים לעבודת כוכבים י"א דמגע עובדי כוכבים ביין שלנו אינו אסור בהנאה רק בשתייה וכן סתם יין שלהם אינו אסור ליהנות ממנו ולכן מותר לגבות בחובו מן עובד כוכבים סתם יינם מפני דהוי כמציל מידם (טור בשם רשב"ם והרא"ש ומרדכי) וה"ה בשאר הפסד כגון אם עבר וקנה או מכר אבל לכתחלה אסור לקנותו ולמכרו כדי להשתכר בו (הגהות מיי' פ"ח דמאכלות אסורות והגה' אשיר"י ומהר"ם פדואה סי' מ"ו) ויש מקילין גם בזה וטוב להחמיר ועיין לקמן סימן קל"ב (שם בשם סמ"ג ואגור בשם הגאונים)
    הלכה פשוטה , לפי מרן בוודאי אסור, ולרמ"א מותר רק בהפסד אך לא לכתחילה.