כיצד עושים סעודת הודיה

בתנו הייתה מאושפזת כשלושה שבועות עם דלקת ריאות קשה.
לאחר שלושה שבועות, כשכבר היה נראה שהיא בריאה , אך הצילום ריאות עוד הראה שקיימים עדיין נוזלים, היא השתחררה עם הוראות מעקב.
בבקרת האחרונה שהיינו (לפני כשבועיים וחצי) היה נראה שיפור ניכר, אך עדיין היו קצת נוזלים בריאות. הרופאים אמרו להמשיך עם האנטיביוטיקה עד הבקרת הבאה בס"ד. (כנראה עוד שבוע וחצי)

עוד כמה ימים נחגוג בס"ד את שמחת החלאקה לבננו.

1. האם אפשר להגדיר את מסיבת החלאקה גם כמסיבת הודיה לביתנו?
2. האם אפשר לערוך מסיבת הודיה עוד לפני שאנחנו יודעים אם הריאות נקיות לגמרי?
3. האם מסיבת הודיה חייבת לכלול מניין של גברים ?
4. האם יש מנהגים מיוחדים הנהוגים במסיבת הודיה?

תשובה:

שלום רב,

  1. ניתן לעשות את המסיבות ביחד.
  2. אפשר לעשות למרות שאינם יודע בודאות שהמחלה חלפה לגמרי.
  3. אין חובה, אולם ראה במקורות.
  4. פשוט להסביר ולספר את הנס ועד כמה אנו מחוייבים להודות לבורא עולם על כך.

מקורות:

בגמרא כתוב שארבעה צריכים להודות ואחד מהם הוא חולה שהתרפא. וכך נפסק בשו"ע סי' ריט. כלומר, הוא צריך לברך ברכת הגומל בפני עשרה. ובשו"ת שבט הלוי (ח"ד סי' קנב אות ג') כתב שאפילו אם עדיין נשאר רושם מהמחלה הוא יכול לברך. (וראה גם במשנה ברורה שההגדרה היא "הולך על בוריו") כלומר, התרפא והולך כעת על רגליו כבריא).

אלא שקטן אינו מברך ואינו מחוייב להודות כפי שכתב שם במשנה ברורה סק"ג. (ראה בהליכות שלמה תפילה פרק כג, על אב שרוצה להודות על הצלת בנו הקטן שיכול לכוון בשעה שמיהו אחר מברך הגומל).

ובכל אופן, סעודת הודיה היא פתרון טוב עבור המצב שנקלעתם אליה, ואתם כמובן מרגישים חובה להודות לבורא עולם על כל הטוב שגמלכם. המנין בסעודת הודיה אינה חובה אלא רק אופציה לפרסם את הנס. ראה ברד"ק בפירושו לספר תהילים פרק קז (בכל הפרק הוא מבאר כיצד צריכים להודות על טובה שנעשה לאדם, ועל הפסוק "ויספרו מעשיו ברנה" ביאר: "יספרו לבני אדם מעשה החסדים שעשה עמהם בתוך קהל, ברנה ובקול גדול". כלומר, לפני קהל לפרסם את הנס.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. חיים פרוכטר
    הוצאתי ספר מתאים לסעודת הודיה.
    תיקון לחיי"ם-סדר לימוד לסעודת הודיה
    אני יכול לבוא לערוך ולהגיש את הערב
    0528903965-חיים פרוכטר