עיסוק בדבר מצער בשבת

קראתי שאסור לאמור דבר מצער בשבת. כמובן שלאמור למישהו שמכרו נפטר זה מאד מצער. אבל יש הרבה מקרי גבול. לדוגמא- הרבה פעמים מדברים על אירן ועל פיגועים ולעיתים מחדשים אחד לשני דברים לכאורה מצערים שלא יודע- לדוגמא שלפני שבת התברר באופן ברור שההסכם עם אירן יעבור או עוד פיגוע שהיה. ולעיתים זה אפילו כלול לא רק בשיחות חולין אלא אף בדרשות של רב. או לדוגמא הבעל אומר לאשתו שראה בתיק של הבן מבחן שנכשל ולעיתים האישה יודעת מזה ולעיתים לא.מה הכלל בזה-מה מותר ומה אסור מן הדין ממש, כלומר שהוא ממש איסור ולא בגדר עדיפות.

תשובה:

שלום רב

לגבי דבר מצערבשבת קשה לתת הגדרה מדוייקת, לא כל שיחה בענין אירן גורמת צער, אנחנו חיים עם המציאות הזו ורגילים אליה… גם דבר מצער שקשור לחינוך הילדים קשה לומר שאסור בשבת, שהרי חינוך הילדים הוא מצוה, וחובה על ההורים לדון ביניהם בכל זמן שהוא מה עושים וכיצד מקדמים את הילדים, לכן צריך לעשות תמיד כפי הנאה לנכון, טוב להמנע מקריאת חדשות וכדומה, השבת נועדה לדברי קדושה, ואם נעסוק בשבת בענינים שבקדושה וחינוך הילדים בהכרח נפגוש רק דברים טובים ומשמחים.

שבת שלום