האם מותר לאשה לאכול ביום השבת לפני קידוש?

שלום לכבוד הרב,
האם יהיה מותר לאישה לאכול ביום שבת לפני הקידוש, זה תלוי- אם היא רגילה להתפלל כמו הגבר אז יהיה מותר לה לשתות לפני התפילה כדין הגבר משום שיחול עליה חובת קידוש רק אחרי תפילת שחרית, ואם היא לא רגילה להתפלל שחרית אז משעה שהיא קמה היא כבר מחוייבת בקידוש ויהיה לה אסור אפילו לשתות, השאלה היא כזאת – האם צריך שדווקא יהיה רגילות להתפלל כמו בכל יום ויום או שהאישה יכולה לעשות תנאי לעצמה דהיינו שהיא תאמר לעצמה אני יתתפלל שחרית של שבת ובנתיים אני ישתה משהו לפני התפילה (אפילו שהיא לא רגילה להתפלל שאר הימים תפילת שחרית), האם זה מועיל ? או שחייב דווקא רגילות של תפילה בכל יום ?

תשובה:

שלום רב

גם אשה שמתפללת רק בשבת זמן קידוש אצלה הוא לאחר התפילה. אלא שלא הבנתי כל כך את כל המקרה שהרי אשה חייבת להתפלל תפילת שחרית, ואף לדעת הפוטרים אותה מכך היא חייבת לפחות בתפילה כל שהיא כמו ברכות השחר [ראה ילקוט יוסף סי' קו בהרחבה], כך שאין כלל מקום לשאלה. אגב, לדעת המשנה ברורה אשה חייבת להתפלל שחרית ומנחה כמו האיש. הגר"מ פינשטין מחדש חידוש גדול, שהואיל והאשה מחוייבת לאכול עם בעלה בדוקא, זמן קידוש אצלה הוא כשהבעל מסיים תפילת שחרית, ואין הדבר תלוי בתפילתה כלל, אולם מנהג העולם שלא כדבריו. בפרט, שהרי היא מחוייבת לאכול איתו סעודה ממש, אבל מיני מזונות וכדומה היא יכולה לאכול כחפצה, וממילא אין שיעבודה נוגע לענין זה כלל.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. וכן הגה"ק בעל ברכת שמים מקאשוי פסק שהאשה מותרת לאכול קודם קידוש ותמתין לבעלה לקידוש. וכן נוהגים בני משפחתו למעשה