הכנת ג'לי בשבת

שלום לכם הרב [אשמח שישלחו לי איזה רב ענה בס"ד ענה].
אתמול בלילה הכנתי ג'לי במטרה לאוכלו ביום שבת עד השקיעה. למעשה שכחתי, ונפשי בשאלתי האם יכול אני לאוכלו למוצאי שבת, והאם זה תלוי במח' ר"מ ר"י ור"י.
ועוד התעוררה נפשי בתמיהה האם בכלל מותר להכין ג'לי בשבת [לכאו' הוא דומה להכנת קפה – ששופכים מים מכלי ראשון לשני על פולי הקפה הטחונים, וה"נ הכא שהוא שפיכת מים על האבקה או שיש חילוק].
ייש"כ על ריבוי התורה המתמשך, יישר חיילכם לאורייתא, חן חן לכם תמשיכו להורות לנו בדרך ההלכה הידועה בבית ישראל, ובגדרים המקלים הבאים בבחינת 'ימין מקרבת'.
שבוע טוב ומבורך.

תשובה:

שלום רב

בשו"ת שבט הלוי ח"ז סי' מא אסר להכין ג'לי בשבת משתי סיבות, משום איסור נולד, שבתחילה היה נוזל ונעשה נוקשה, ומשום איסור לש. ואף שיש לתמוה על סברתו זו שהרי האבקה אינה מתקבצת על ידי המשקה, אלא תחילה היא נמסה ואחר כך כשכבר אינה קיימת הנוזל מתקשה, מ"מ אלו דבריו. כמו כן עלול להיות בכך איסור בישול, אם לא שהדבר נעשה בכלי שלישי.

לגבי שאלתך בהל' הכנה משבת לחול, כיון שהיתה כוונתך לצורך שבת, גם אםבסוף הדבר נשאר למוצאי שבת אין בכך כדי לאוסרו.

בברכה

הרב ירוחם ארלנגר

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. ראה ארחות שבת פרק כה הערה צז שהסתפקו בזה בארוכה והביאו מהגרש"ז אויערבך שצידד להקל. כמובן לאחרים מותר להנות בלי ספק.