ריבוי בשיעורים בגוי – מאכל שהתבשל בשבת על ידי גוי

שלום לכבוד הרב אבקש לקבל תשובה האם מותר לאכול אוכל שבושל בשבת שבושל על ידי גוי ?? בבית מלון בחוץ לארץ לצורך העניין??אשמח לתשובתך בהקדם

תשובה:

שלום רב

כל מלאכה שגוי עושה בעבור ישראל אסור להנות ממנה בשבת, ואף במוצאי שבת יש להמתין כשיעור הזמן עד שיוכל הדבר להעשות לאחר השבת. אמנם, כאשר רוב הנהנים מהמלאכה הם גויים התירו בכך חכמים במצבים מסוימים, וכגון ספינה שמלחיה הם גויים ורוב הנוסעים בה גויים, שמותר לשהות בה בשבת, כאשר נכנס לשם בזמן שבו מותר להכנס, אולם נראה שבמקרה שלך יש להחמיר יותר, שכן בספינה נעשית פעולה אחת עבור כולם, ואין פעולה המתייחסת ליחידים, מה שאין כן כאן, שכל נתח בשר הנכנס לסיר יש בו איסור בישול נפרד, וכיון שהגוי מרבה בבישול עבור הישראל נמצא שעשה מלאכה עבור יהודים והדבר אסור. ולהלכה נחלקו בכך הפוסקים, וההכרעה להחמיר.

כמו כן שאלה זו תתכן בכפוף לכללי הכשרות, כלומר שהאש הודלקה כבר בערב שבת על ידי יהודי, שאם לא כן גם בימי החול אסור לאכול מתבשיליו משום איסור בישולי עכו"ם, וכמו כן יש מערכת כשרות המפקחת על המוצרים הנכנסים למטבח.

מקורות:

דעת המקילים: ראה תוס' מנחות סד א, ב"ק פ ב, וברשב"א חולין טו ב. המחמירים: תוס' בגיטין ח ב וראה רעק"א וחי' חת"ס ביצה יז א. ולהלכה ראה בית יוסף ורמ"א סי' שיח סעי' ב.