האם יש חיוב לאפות את מצות ליל הסדר דוקא בערב פסח אחרי חצות היום?

האם נכון שיש דיעות שמצות שלא נאפו אחר חצות ערב פסח הינם לא לכתחילה ומהם

תשובה:

שלום רב

מצות שנאפו לשם מצות מצה כשרות לכתחילה לקיום מצוה זו, אלא שיש הידור מיוחד לאכול בליל הסדר ממצות שנאפו בערב החג אחרי חצות היום, בזמן הקרבת קרבן הפסח. יש נוהגים בעת האפייה אז לומר את ההלל כפי שהיו נוהגים בעת ההקרבה בבית המקדש. רבים נמנעו מלעשות זאת, מחמת המכשולות שעלולים להווצר, שכן מדובר בשעה שאסור להשאיר חמץ בבית, ואין דבר שיוצר חמץ יותר מאפיית מצות… לכן מיד לאחר האפייה מנקים הכל היטב ושורפים את כל השאריות.

מקורות:

מנהג זה, יסודו בספר הפרדס לרש"י סי' קכט והובא במחזור ויטרי ובמרדכי בתחילת פסחים, שם נראה שזהו חיוב מן הדין, אולם, להלכה היראים סי' שא והמרדכי שם חולקים ואומרים שאין בכך ענין, וכ"כ הרוקח סי' רפא וכמותו נהגו בכל הדורות. אולם המחמירים נהגו כדברי רש"י, וכפי שהובא במהרי"ל ובלקט יושר הל' פסח, וראה בית יוסף ודרכי משה סי' תנח, אלא שהחזיקו בזה בתורת מנהג ולא כדין גמור. וע"ע ביאור הגר"א ופרי חדש על דברי השו"ע שם.

הצטרף לדיון

תגובה 1