יהודי שחי גם גיורת ועתה הם מתחתנים, האם יש לעשות שבע ברכות

יהודי התחתן עם גיורת לאחר שהם כבר גרו יחד ויש להם ילד. האם עושים שבע ברכות?

תשובה:

בשו"ת חתם סופר (אבה"ע ח"א סי' קכג) כתב שיש לברך שבע ברכות, משום שעד עתה לא היתה נשואה, ועתה היא נשואה לו ועך כך הוא מברך. ועי' בשו"ת שבט הלוי (ח"ד סי' == ) שנשאל על יהודי שחי עם גויה באיסור, ואח"כ היא התגיירה ועתה נוא נושא אותה האם לברך שבע ברכות. והשיב שלא לברך, משום שגם לדעת החתם סופר, במקרה כזה למרות שאין כאן נישואין הלכתיים, אבל שם נישואין יש כאן ולכן אין לברך. אבל סתם זוג שחי ללא כל נישואין, יש לברך ברכת שבע ברכות.

אמנם דעת הנודע ביהודה (אבה"ע תניינא סי' פב) שאין לברך ז' ברכות. אולם בשו"ת מנת יצחק ליקוטי תשובות סי' קמט כתב שנוהגים כדעת החתם סופר. ובתשובות והנהגות (ח"א סי' תשנה) הביא עוד פוסקים בנושא. וצידד כי כמו במקרה הנוכחי שאם היו יחד בצורה גלויה ומפורסמת, אין לברך ז' ברכות נגד דעת הנודע ביהודה ואחרים.