האם ציפורניים מגודלות חוצצות בטבילה?

האם ציפורן שמעל הבשר חוצצת רק אם יש בה לכלוך או שהציפורן עצמה חוצצת

תשובה:

שלום רב.

שאלה זו נחלקו בה ראשונים. להלכה, דעת רוב הפוסקים הציפורן עצמה אינה חוצצת אלא שנהגו לקצוץ את הציפורניים מחמת הליכלוך שמצוי תחתיהן. וברמ"א הוסיף, שכיון שנהגו לקצוץ את הציפורניים, אף אם כבר טבלה ומצאה שלא קצצה עליה לחזור ולטבול.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' קצח סעי' יח, כ. הכרעת השו"ע שם שהציפורן עצמה אינה חוצצת, אולם הש"ך שם ס"ק כה כתב בשם הראב"ן שאף הציפורן עצמה חוצצת כיון שהיא עומדת להקצץ, וקיי"ל כל העומד להקצץ כקצוץ דמי, ודינה בזה כמו ציפורן מדולדלת שאינה נחשבת חלק מהגוף ומשום כך היא חוצצת בטבילה. ומשום כך נהגו להחמיר בזה מאוד, ואף אשה ששכחה ובאה לטבול בערב שבת ומצא שציפורניה מגולות התירו לה חכמים לקוצצן על ידי גוי, כדי שתוכל לטבול כהלכה. על ביאור דברי הרמ"א כתב הט"ז שם, שכיון שלא קצצה את הציפורן בודאי גם לא עיינה באותו מקום לדעת אם יש בו ליכלוך, והעיון מעכב בכשרות הטבילה.