חובת הבעל במצוות עונה

שלום לרבנים החשובים שיחי',
האם על הבעל "ליזום" את קיום העונה, או שחובת הבעל להיענות ולא לסרב בכל אימת שרואה שאשתו נזקקת לו, ואם אינה נזקקת, הבעל אינו מחוייב בדבר. אודה לכם אם תרחיבו ע"ז מבחינה הלכתית ועוד בחינות.

תשובה:

שלום רב.

מצוות עונה היא מחובות הבעל לאשתו, ממה שציוותה תורה "שארה כסותה ועונתה לא יגרע", ומהי עונתה של אשה: 1. ליל טבילה. 2. ליל שבת, ועליה הוסיפו או גרעו החובה המשתנית לפי כל אדם עונתם הראויה להם באשר הם (הגמלים – אחת ל30 יום  / הטיילים – בכל יום / תלמידי חכמים וכו – ראה טור ושו"ע או"ח רמ), ובסתם בני אדם הרגילים עונתם הראויה להסכמת הפוסקים פעמיים בשבוע, כשאחד מהם עדיף בליל שבת. 3.בשעה שיוצא לדרך וישוב אחרי זמן. וכן כששב מהדרך. ובכל העונות הללו חובתו של הבעל לעורר חשקו ולרצות את אשתו לרצות בקיום המצווה.

4. ובנוסף, קבעו עונה מיוחדת נוספת על אלו, כאשר אשתו משתוקקת ורומזת לו על רצונה. וזו עונה מסוגלת מאוד, כי בה תכלית האהבה הנרצית. ואמרו חכמינו  שזוהי עיקר מצוות עונה האמורה בתורה. שעיקר ענין העונה הוא למלא תשוקת האשה, ולהביא לידי שפע אהבה ושמחת שניהם.

בברכה

הרב אלעזר וולך

יועץ נישואין ומדריך חתנים