שלום עליכם ואשת חיל בליל הסדר שחל בשבת

ערב פסח זה חל ביום שישי האם לפני הקידוש שרים שלום עלכם וגם אשת חיל?

תשובה:

יש נוהגים לומר, ויש נוהגים שלא לומר [וכן דעת בעל הבן איש חי שלא לומר בליל הסדר], ויש שנהגו לומר פזמון אשת חיל בתוך הסעודה.

מקורות:

בן איש חי (בראשית שנה ב אות לא) וכ"כ בספרו שו"ת רב פעלים (חלק א – סוד ישרים סי' יג) שמנהג בית אבותיו הוא שלא אומרים שלום עליכם ואשת חיל ופזמון אזמר בשבחין [ואומרים רק "אתקינו סעודתא"] וכתב שכנראה הטעם משום שמצוה למהר לקדש מיד ולערוך את הסדר, אולם כבר הביא שם שדעת רבי אליהו מני זצ"ל שאפשר לומר פזמונים אלו [ותשובתו להבן איש חי נדפסה בספרו ברכת אליהו בסוף הספר דף קמא.], ובספר דרכי חיים ושלום (מנהגי בעל המנחת אלעזר, מנהגי ליל פסח, סי' תרו) כתב שהמנחת אלעזר אמר אשת חיל בשעת הסעודה, ובשו"ת מבשרת ציון (ח"א סי' לג) הביא שאביו מהר"ס מוצפי היה נוהג לומר אם לא במקרה שחשש שהילדים ירדמו, וביאר כיון שהאריז"ל לא אמר שלא לומר, ובלוח ארץ ישראל כתב שנהגו לומר, וכן הוא בסידור הגאונים והמקובלים (לרמ"י ווינשטוק, ח"י סי' יח אות ט), סידור בית אהרן מנהגי קרלין, ובספר המנהגים (חב"ד, עמ' 28), וראה עוד בספר הנפלא על סדר ליל הסדר "ויגד משה", (סי' יב אות ב) מנהגי הקהילות השונות בזה.