בדיקת ירקות מחרקים

מספר שאלות שמאד מציקות לי:

  1. האם לא מגזימים היום בבדיקות של דגים/ירקות עלים מכל מיני חרקים שלא ניתן לראותם בעין בלתי מזוינת?
  2. האם על ידי כל החומרות של היום אין אנו מוציאים לעז על הראשונים ח"ו שלא הייתה להם שום אפשרות (טכנולוגית) לבדוק את המוצרים דלעיל מחרקים שקשה לראותם?
  3. למה על חסה ללא תולעים (או כל ירק ללא תולעים) צריך שלוש חותמות של כשרויות שונות?
  4. מדוע חסה ללא תולעים עולה פי שתיים וחצי מחסה רגילה ?

תשובה:

  1. חרקים שאינם נראים בעין בלתי מזוינת אינם אסורים. אך כל החרקים שאנו נמנעים בגללם לאכול ירק ללא פיקוח – נראים בעין רגילה.
  2. אכן ב"אגרות משה" מהגאון הרב משה פיינשטיין זצ"ל, ישנה אגרת בה סרב להוציא קול קורא מסוים בעניין התולעים בכדי לא להוציא לעז על הראשונים. אך על אף זאת, זכורני עוד מימי ילדותי טרם עידן הירק המפוקח, שרבים מהמדקדקים במצוות, אף בליל הסדר היו אוכלים רק את הקלח האמצעי בחסה – לאחר שטיפה יסודית – וזאת מחשש לחרקים.
  3. שאלה זו יש להפנות לבעלי החברות שמוכנים לשלם אגרת כשרות לכמה גופי כשרות. בכל אופן לא החתימות הן הגורם למחירי הירק אלא אופן גידולם.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. כבר לפני למעלה מאות שנים אנו מוצאים בספרות התורנית שהיו רבים שנמנעו מאכילת יקרות שונים. הפרי חדש כותב שהתארח אצל אישה אחת שהכינה לו כרובית. הוא הביע תמיהתו איך מנקים אותו והוכיח לה שבדיקתה אינה מספקת.
    שנית. ידוע כי בשנים האחרונות חרקים רבים הסתגלו לחומרי ההדברה וכי עמידותם גבוהה יותר.
    ג.הפיכת העולם ל'כבר גלובאלי' קרי יבוא מוצרים ממדינות שונות גרם לחדירת חרקים שונים ממקומות שונים בעולם והפר את האיזון האקולוגי שהיה בעולם. הדבר גרם לריבוי עצום של חרקים.
    ד.גם מבחינה תורנית קבלית יש קשר בין ירידת המוסריות בעולם לריבוי השרצים במאכל האדם.