קדיש לאחר אמירת עלינו במנחה

שלום וברכה.
ברצוני לשאול האם יש צורך לומר קדיש בתפילת מנחה של יום חול אחרי עלינו לשבח.

תשובה:

מנהג האשכנזים לומר קדיש יתום לאחר עלינו, ומנהג הספרדים שלא לומר קדיש לאחר עלינו ואומרים קדיש לאחר אמירת "למנצח".

מקורות:

ספר המנהגים (טירנא, מנהג של יום חול, ד"ה מנחה), ואם כי קוראים לזה קדיש יתום, מ"מ נראה מדברי הפוסקים ע"פ דברי הלבוש (סי' קלג ס"א) שבמקום שנהגו לומר קדיש לאחר עלינו, יש לומר זאת אף מי שאינו אבל על אביו ואמו, משום שיש באמירתו פסוקים ויש לומר לאחר אמירת פסוקים בציבור קדיש רק שנהגו להשאיר אמירתו ליתומים עי' משנ"ב סי' קלב ס"ק י, ובערוך השלחן (סי' קלג ס"א) נראה שרק בשחרית יש חיוב לומר קדיש לאחר עלינו כדי להשלים ד' קדישים ולא במנחה וערבית, והוא רק ממנהגא, ונקרא קדיש יתום שתיקנו שיאמרוהו היתומים.

אולם הספרדים נהגו שלא לומר קדיש לאחר עלינו כמבואר בשו"ת פעולת צדיק ח"ג סי' עח, ע"ש בארוכה טעם הדבר.