מדוע חמשת המגילות נקראות מגילה ולא ספר?

שאלה:

שלום הרב,

מה ההבדל בין מגילה לספר? מדוע חלק מהספרים נקראים מגילה, כמו אסתר, רות ועוד, ואינם נקראים ספר?

תשובה:

על דברי הגמרא בבא בתרא (יד, ב) 'וליכתביה (את הנביא הושע) לחודיה וליקדמיה, איידי דזוטר מירכס', כתב בהגהות רבי אליעזר משה הורביץ: 'אף דהמגלות זוטרין מיניה, לא מרכסי משום דקוראין כ״א בזמנה, ולפיכך נקראות מגלות. עיין ברות רבה בסופו דדריש קרא דהנה באחי עיי״ש. ומכל זה מוכח שמנהג קדום הוא לקרותם. ויונה, אף שמוזכר בפ״ד דמגילה שמפטירין אותו ביוה״כ מ״מ משמע דלא צריך כולו, רק נהגו בכולו לפי שמאריכין בלא״ה בתפלה ביוה״כ וכו'.

כלומר כיון שנקראים בזמנם מתחילתן לסופן הן נחשבות מגילות.