קריאת המגילה בשפה אחרת

שאלה:

שלום וברכה

קבוצה של דוברי שפה אחרת שלא מדברים עברית בכלל, רוצה להתקבץ בפורים ולקרוא את המגילה שכתובה בשפה שלהם , לצורך העניין אנגלית או רוסית.

הקריאה תהא הן לגברים והן לנשים, האם יוצאים הם לידי חובה?
האם המגילה שלהם כשרה לכתחילה?

תשובה:

שלום וברכה

אני מבין שהשאלה היא יותר לצורך הבנת הסוגיא ופחות הלכה למעשה, כיון שלא קיימת בנמצא היום מגילה כזו, שהיא כתובה על קלף ובדיו ובלשון לעז.

ננסה לסכם את הדינים:

מי שיודע גם לשון הקודש, הביא השו"ע מחלוקת ראשונים האם יוצא ידי חובה בקריאה בלשון לעז, כך שהשאלה מתאימה רק למי שיודע רוסית או אנגלית בלבד ולא עברית.

מילים שקשה או לא ניתן לתרגם יש לומר בלשון הקודש, ויש בזה ענין של דיעבד קצת שקורא בשני לשונות.

הבעל קורא גם הוא חייב להיות מאלו שאינם מבינים לשון הקודש.

מנהג ישראל שלא לקרוא בלשון לעז כלל.

מקורות:

שו"ע ומשנה ברורה בס' תרצ סעי' י-יא.