תפילת "אין כאלוקינו"

שאלה:

שלום הרב, אשמח לחיזוק באמירת "אין כאלוקינו אין כאדוננו" בסוף התפילה. מה מקורו.
כי אני רואה שיש שם המון כפילות ולא ברור לי למה.
פעם שמעתי שזה ראשי תיבות אמ"ן כי פעם גזרה המלכות לא לומר אמן, הגזרה בטלה והתקנה נשארה. לא טעם הכי חזק…
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית מה שהכי חשוב בעיני, הוא לדעת שתפילה זו נאמרת כבר לפחות אלף שנים, וכללה את כל גדולי הראשונים והאחרונים, ואין דבר יותר חשוב ויקר מלהיות חלק מעם ישראל לדורותיו על גדוליו. ר"י בר יקר שהיה מרבותיו של רש"י מזכיר תפילה זו כדבר פשוט וידוע, וכך היא מוזכרת בעוד ראשונים רבים ובספרי המנהגים כמו השבלי הלקט המנהיג ועוד רבים.

לפי ר"י בר יקר הרעיון של תפילה זו הוא שכיון שהקטורת סגולתה להעשיר, יש לנו לחדד בעצמנו שכל העושר בא רק מלמעלה ולא כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה.

בנוגע למה שהזכרת, אכן יש שכתבו שאמירת חרוזים אלו בצורתם זו היא השלמה למאה ברכות שחייבים לומר בכל יום, לכן אומרים ארבעה פעמים אין, מי ונודה – שראשי התיבות מרכיבות את המילה "אמן", ו"ברוך" ו"אתה" באים להשלים את צורת הברכות, וכך יחד עם תפילת העמידה הכוללת כבר שבע ברכות יש לנו שמונה עשרה ברכות, ולכן אגב המנהג המקורי היה לומר פיוט זה דוקא בשבת. ראה בענין זה בשבלי הלקט סימן א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בעל מקרה אמירה כזו אינה ברכה ולכן מותר לןמר זאת גם כמה פעמים שירצה, ואם נניח מסופק אם אמרה בסוף התפילה או לא,חוזר ואומרה, ואין כאן ס.ב.ל כי זו אינה ברכה כאמור