ברכת לחם ללא פחמימות

שאלה:

שלום וברכה
יש לי שאלה מאד חשובה שמטרידה אותי זמן רב.
קניתי לחמניות "less is more" ללא פחמימות כמעט. ברכיבים כתוב "מים, חלבון חיטה (גלוטן) זרעי פשתן, סיבים תזונתיים".
1. מה ברכתו? ואם קבע סעודתו?
2. האם חלבון חיטה דינו קמח? וסיבית תזונתיים לא מגיעים מחיטה? אשמח להסבר ברור.

יש ברשותי לחם נוסף עם 8% פחמימות (במקום 50% בלחם לבן) וכתוב: "מים, גלוטן חיטה, סיבים תזונתיים, שמרים, קמח כוסמין, גרעינים וכו'.
3. מה ברכתו? ואם קבע סעודתו?
4. כמה אחוז קמח כוסמין הרב מעריך שיש שם? (אני נוהג שכזית הוא רבע ביצה כמנהג תימן [ככתוב בכל התכליל], ומחמיר בגודל זית של ימינו)

יש ברשותי לחם נוסף עם 9% פחמימות וכתוב: "מים, קמח שקדים, גלוטן חיטה, קמח כוסמין, סיבים תזונתיים, שמרים, מחמצת חיטה".
5. מה ברכתו? ואם קבע סעודתו?
6. כמה אחוז קמח כוסמין הרב מעריך שיש שם? ומה זה מחמצת חיטה?
תודה רבה לרב, אני בטוח שהתשובה תהיה לעזר לרבים, לא מצאתי אף אחד שדן בשאלה הזו.
ברוך תהיה

תשובה:

שלום וברכה

1. אינני בטוח שאני מבין מה זה חלבון חיטה, למיטב הבנתי גרעין החיטה מורכב מגלוטן – החלבון, ומפחמימות, וכאשר אתה יוצר הפרדה ביניהם אתה מקבל קמח ללא גלוטן או גלוטן ללא קמח. לגבי מה שנקרא קמח ללא גלוטן, כתב בס' תשובות והנהגות ח"ז סי' כג, שלאדם בריא שרגיל גם לאכול לחם רגיל הברכה היא מזונות, כי אמנם זה דגן, אבל אין לו את מעלת הלחם שהוא משביע. אבל לחולה צליאק, כיון שהוא עיקר מזונו, ברכתו המוציא כמו שנאמר לגבי עיסת הכלבים שהרועים אוכלים ממנה. אמנם החלבון שהוא הגלוטן הוא החלק המשביע ונראה שברכתו ודאי המוציא.

2-3. בשני הלחמים הללו יש קמח דגן בכמות משמעותית הבא לעיקר המאכל, ואף שזה מיעוט, ודאי הברכה היא המוציא. לגבי ברכה אחרונה צריך כזית בכדי אכילת פרס. בהנחה שחלבון חיטה דינו כדגן וכפי שהצעתי לעיל, אזי אין שאלה ויש לברך ברכת המזון, כאן זה גם משביע מן הסתם מחמת צירוף הכוסמין והכמות הרבה יותר של הדגן. אבל אני מקווה שהבנתי היטב במה מדובר.

אינני יכול להעריך את שיעור הכוסמין, אבל נראה לי שהחלבון לבדו גם דינו כדגן וכאמור.

מחמצת זה בעצם שאור טבעי, במקום להתפיח את המאכל עם שמרים סינטטיים, עושים זאת עם בצק שהפך בתהליך מסויים לשאור שהוא גורם מתפיח.

אשמח שתשאל רב נוסף הבקי יותר במהות המוצר.