לימון בתה בשבת / חימום מאכל יבש מבושל / הקפאת מים בשבת

שאלה:

1. האם מותר לשים פלח לימון בכוס תה בשבת (כלי שני)
2. האם מותר לחמם שניצלים או קציצות בשבת על כלי שני? בגלל שהם עברו טיגון וכתוב שיש בישול אחר טיגון…
3. האם מותר לשים מים בתוך תבנית מיוחדת ליצירת קוביות קרח בשבת?

ישר כוח
אלפי תודות
מיכל שווארץ

תשובה:

1. לגבי הנתינת לימון בכלי שני בשבת יש מחלקות בים פוסקי זמנינו והמיקל בזה יש לו על מה לסמוך והמחמיר לשים בכלי שלישי תבוא עליו ברכה, ראה חזון עובדיה שבת חלק ד' עמוד שלו. אולם אין לסחוט את הלימון אפילו כשהוא בתוך התה, ראה ברית עולם דש אות יא.

2. אם כוונתך לחמם על גבי כלי שעומד על האש, חימום יבש ודאי אינו בישול אולי אפייה, ולמעשה כבר הורה החזון איש על פי הביאור הלכה בסימן שיח, שאין כאן אפייה כיון שלא משתנה בדבר כלום מלבד חימומו. אם כוונתך לחמם בתוך כלי שני עם מים, והכוונה כשאינו על האש, אלא הועבר לכלי שני, אכן יש כאן חשש בישול אחרי טיגון במעט שמן שאולי דינו כאפייה, ראה שו"ע ורמ"א בסימן שיח סעי' ה. טיגון בהרבה שמן דינו כבישול ואין חשש.

3. מעיקר הדין מותר לעשות קרח בשבת, אף שיש שהקלו בזה רק לצורך גדול, האיסור בעיקר הוא לרסק קרח, או לשתות קרח מומס ללא שהתערב במים.

כן כתב הגאון ר’ שמחה זליג ראב”ד דבריסק בקובץ הפרדס תרצ”ד, וכ”כ בשו”ת מהרש”ג ח”ב סי’ ק”ג, ועי’ שו”ת שבט הלוי ח”ג סי’ נ”ה שאף הוא מצדד לעיקר להתיר, וכתב שבמקום הצורך אפשר להקל בפשיטות, ועי’ שש”כ פ”י ס”ד שהביא דעת שו”ת דובב מישרים ח”א סי’ ר”ה שאסר לעשות את הקרח משום נולד, וכתב שטוב להמנע מלעשות קוביות קרח אם לא לצורך גדול. אך עיי”ש הערה י”ד שהביא את דעת הגרשז”א זצ”ל שהאריך לצדד להקל בזה ודעת הגר”נ קרליץ שליט”א להקל בזה בשבת אך לא ביו”ט, ולפי שסובר שיש להחמיר ולדון את קוביות הקרח כנולד, אך נולד אינו אסור אלא ביו”ט ולא בשבת, ובשבת האיסור הוא רק לעשות מעשה של מוליד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב,
    לצערי לא הבנתי כראוי את תשובה 2.
    הרב כתב: ״אם כוונתך לחמם בתוך כלי שני עם מים, והכוונה כשאינו על האש, אלא הועבר לכלי שני, אכן יש כאן חשש״
    מה הכוונה בתוך כלי שני עם מים? המים חמים? מאיפה הגיעו המים? הרי אני מחממת משהו קר ונוזלים אסור לחמם בשבת.
    אני נוהגת להניח הקציצות או השניצלים או כל דבר מבושל יבש אחר בתוך תבנית (או בתוך נייר כסף) וכך מחממת.
    לפעמים כדי למנוע שישרפו או יתיבשו מידי אני מוסיפה מעט מאד מים חמים מן המיחם. האם זה מותר? למדתי שעל דבר יבש מבושל כל צרכו מותר ליצוק מים חמים מהמיחם. האם זה נכון? או שעלי להוסיף קודם את מעט המים החמים לתבנית בה אני רוצה לחמם ורק אח״כ את המאכל המבושל היבש?
    (מחילה, לא הביישן למד…)

  2. 1. כוונתי היתה אם אתה שם מים חמים מהמיחם בכוס ווצה לטבול בהם משהו יבש מבושל.
    2. אם את מוסיפה מים חמים יכול להיות בזה בעיה של בישול אחרי אפייה.